calitrolls

Emigrating Norwegians

RECAP: De tre første månedene // The three first months

Leave a comment

IMG_5449

Tenk at det er tre måneder siden vi tok dette bildet! Fulle av forventninger og litt nervøse tok vi farvel med svigers og søster før vi sjekket inn og med enveisbillettene våre. Etter det satte vi oss på en café og tok noen glass vin for å roe nervene og feire begynnelsen på et helt nytt kapittel av livene våre!

– – –

I can’t believe it’s been three months since we took this picture! With both expectations and nerves running freely inside our heads we said our goodbyes to the in-laws and my sister. After that we checked in with our one-way tickets and sat down at a café to have a few glasses of wine to calm ourselves down and celebrate that a whole new chapter of our lives were beginning at that very moment!

IMG_5494

Etter en lang flytur med sviktende underholdningssystem (kjedeliiiig) landet vi i LA og kom oss omsider til Extended Stay Inn i Burbank hvor vi skulle bo i den første måneden mens vi etablerte oss bedre her.

– – –

After traveling for 21 hours we finally landed in LA and went to our home for the first month. A fully furnished apartment at Burbanks extended stay inn that gave us time to settle. 

IMG_5668

Etter at bankkonto, telefon og det aller viktigste var på plass startet jakten på en bil. Vi hadde bestilt leiebil den første uken og tenkte at vi skulle klare å kjøpe bil i løpet av den tiden, men den gang ei! Prisklassen vår var tydeligvis den mest populære og dermed den mest overprisede, så leiebilen ble beholdt ganske lenge. Vi kikket på hundrevis av biler på craigslist, og dro for å se på ca 10 stk uten hell..

– – –

After we got ourselves bank accounts, cellphones and all the most important things the search for a car started. We had our rental booked for one week and thought we would be able to buy a car here during that period, but NO. The price range we were looking at was the most popular one so all the cars were pretty over priced. I think we called Alamo to keep the rental for longer about five times. We looked at hundreds of cars at craigslist and went to see about ten of them without any luck…

IMG_5968

…før vi endte opp med denne. Lite visste vi at vi måtte komme til å dra frem og tilbake på verkstedet med den i løpet av de neste ukene. I forrige uke var den siste turen unnagjort så nå (bank i bordet!) virker den endelig som den skal!

– – –

…before we ended up with this one. Little did we know that we would have to take it to the body shop about five times before it would run as it was supposed to. Last week was the last trip, so it should (knock on wood!) work perfectly now.

IMG_5736

IMG_6622

Så var det jakten på leilighet! Det var iallefall mye morsommere enn å lete etter bil! Vi så på ganske mange før vi trodde vi hadde funnet den rette. Den endte vi opp med å droppe siden den manglet parkeringsplass, og det var en stor nedtur. På det tidspunktet var vi rimelig klare for å få leilighet på plass. I dag er vi glade for at det gikk slik siden vi nå har en fantastisk en med tilgang til treningsstudio (bittelite, men dog), jacuzzi, basseng og sauna!

– – –

Then there was the apartment hunting. At least that was much more fun than looking for a car. We looked at a lot of apartments before we thought we had found the right one, but we ended up ditching it because of the lack of a parking space.  That was a huge bummer.. Today we are pretty happy about it since we ended up with a very nice one with access to a gym, pool, jacuzzi and sauna. 

IMG_6101

Og tenk at midt oppi alt kaoset fikk jeg meg min første jobb her. Selv om det ikke akkurat er det jeg trodde jeg skulle gjøre er det en veldig hyggelig og fin jobb med flotte kollegaer. Og ikke minst en trygg, fast inntekt som er gull verdt for oss nå.

– – –

And believe it or not, in the midst of all the chaos of getting established I managed to get my first job in the US. It’s not exactly what I thought I would do, but it’s still very nice.  I have great colleagues who makes the hours fly by. And last but not least – a steady income which is so important for us at this point. 

IMG_6246

Jeg tror vi rakk å bo i den nye leiligheten i ca fire dager før vi fikk besøk av verden fineste jenter! Mette og Anine var hos oss i ti dager og i løpet av den tiden rakk vi å gjøre en god del morsomme ting, som for eksempel gi Per Christian verdens største doughnut på Universal Studios!

I think we lived in our new apartment for about four days before we had our first visit from Norway! Our friends Mette and Anine stayed with us for ten days, and during that period we did a lot of fun stuff. Like buying Per Christian the biggest doughnut ever. 

IMG_6250

Også måtte vi selvfølgelig en liten tur til Las Vegas!

– – –

Of course we had to go to Vegas! 

IMG_6335

IMG_6393

Siden Per Christian jobbet MÅTTE et bli jentetur. Tre jenter på Britneykonstert. Så da bar det rett tilbake til fjortissalderen!!

– – –

Since Per Christian had to work it became a girl trip. Three girls and a Britney concert – we had so much fun and I think we became about 14 years old again at the concert. 

image-7

image-8

Så mens vi var der, var Per Christian på jobb for en produksjon i nord-Nevada i en bitteliten westernby som ikke engang er merket av på kartet sammen med ekte cowboyer. Han overnattet også i en ekte trailor park. Man kan si at vi fikk to vidt forskjellige opplevelser av Nevada.

– – –

So while I was in Vegas, Per Christian was on a job for a production in Northern Nevada in a small western town with real cowboys. And after that he spent the night in a real trailer park. You can say we got two very different experiences of the state Nevada.

IMG_6524

Så var det bursdagen min. Jeg hadde ikke den minste anelse om hva Per Christian hadde planlagt, men det var iallefall verdens beste dag! Han tok meg med på alt fra Chatau Marmont til Jumbo’s! Men først var det sushi og champagnefrokost fra søster på taket 🙂

– – –

And then there was my birthday. I had no idea what Per Christian had planned for me! He brought me to so many fun places, from Chatau Marmont to Jumbo’s! But first, champagne and sushi for breakfast courtesy of my sister on the rooftop 🙂

IMG_6611

Så kom denne lille familien på besøk helt fra Norge! Stine, Ronan og lille Stella Edine bodde hos faren til Ronen her i LA i en hel måned. Det var utrolig hyggelig å ha våre gode, gamle venner fra gamlelandet her!

– – –

And then this little family came visiting us all the way from Norway! Stine, Ronan and baby Stella Edine stayed with Ronan’s dad here in LA for almost a month. What a joy to have our old friends from Norway around!

IMG_6748

I løpet av tre måneder har vi klart ganske mye etter min mening. Det er jo som å starte på blanke ark igjen, noe som kan være både en fantastisk ting og verdens vanskeligste ting. Vi har begge allerede klart å knytte mange kontakter og fått en liten fot innenfor den surrealistisk store underholdningsindustrien her. Det er utrolig spennende å bo her og vi føler at vi kun såvidt har skrapet litt på overflaten av mulighetene vi har her. Når det er sagt må jeg også si at det ikke er verdens enkleste sted å etablere seg. Det er dyrt å bo her, mye forurensing, helt forferdelig trafikk og det et veldig utfordrende jobbmarked! Men klarer man seg her, tror jeg man kan lykkes hvor som helst.

– – –

During the three first months we have lived here we have managed to accomplish quite a lot in my opinion. It was like starting all over again, and that can be both a very difficult thing and an amazing thing. We have already built a network here and had a little taste of the enormous entertainment industry, and we want more. It feels like we have just been picking at the surface of the possibilities we have here. That being said, we did not pick the easiest place to settle. LA is expensive and polluted with terrible traffic and a very, very challenging job market! But i think if you’re able to succeed here, you can succeed anywhere.

IMG_3417

Author: Sara

I’m a Norwegian girl who is leaving the cold, icy north together with my husband to find out what’s happening on the other side of the world, more specifically Los Angeles.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s