calitrolls

Emigrating Norwegians

Vi lærer // A learning process

Leave a comment

Vi lærer noe nytt hele tiden. I dag har vi vært og besøkt noen norske kollegaer som bor her (i et fantastisk hus forresten!) og de var så snille å gi oss en kjapp og nyttig innføring i hvordan ting fungerer her i USA. Det er så mye som for oss nordmenn er helt ulogisk som faktisk er riktig her. For eksempel er det dødsbra å kjøpe ting på kreditt her. Og jo flere kredittkort man har, jo bedre er det. For oss nordmenn ringer jo luksusfellenbjellene med en gang! Det som er tilfellet er at folk kan ikke kredittsjekkes her som i Norge, altså at andre kan finne ut hvor mye penger man har på konto. Men hva man har i kreditt er åpent, og har man mye kreditt har man jo også råd til å betale det ned, for her må man nemlig jobbe seg opp kreditt. Det vil si at jeg og Per Christian nå må gå i banken og sette inn vår egen kreditt, for eksempel 20 000 kr, og da har vi så mye i kreditt. Selv om det er vi selv som har satt inn de 20 000 kronene må vi alltid betale ned kreditten, men etter et år (hvor vi har bevist at vi kan betale tilbake), får vi de pengene tilbake og det blir faktisk kreditt. Og er vi flinke kan vi be om mer.

– – –

We learn something new here every day. We visited a few Norwegian colleagues who lives here in LA today (in a gorgeous mansion btw!) and they gave us some pointers as to how things work here in the states. And it’s a lot that doesn’t make sence to us that is actually the way to do it here. For instance, it’s a good thing to buy stuff on credit here, and the more credit cards you have, the better. For us it just screams WRONG! But the thing is that Americans can’t be credit checked (in the Norwegian sence) like us, meaning that what is on our debit account isn’t possible to find out for anyone else, but what you have in credit is more open. And if you have a lot in credit, it means that you’re able to pay it down as well because you have to earn your credit here. That means that Per Christian and I have to pay our own credit the first year. For instance, say that we deposit 5000$ to our credit account, then we have 5000$ credit, but even if it’s actually our own money we have to pay it back to the bank. After a year we have proved that we can do that and are “worthy” actual credit. We can even ask for more if we’ve been good.

IMG_5675

Nordmenn med utsikt! // Norwegians with a view!

Vi lærte også at vi har helt feil area code på telefonnummerne våre, de er rett og slett no-go, så vi må faktisk bytte! Det er så mange slike sosiale koder som virker veldig rare på oss som vi bare må lære oss og godta. Så i morgen skal vi prøve a skaffe oss f.eks. et 323 nummer..

– – –

We also learned that we have bad (well not BAD, but sort of bad…) area codes on our phone numbers. So tomorrow we have to get new ones again. I’m just glad someone tells us this stuff, we are so new to everything.

Author: Sara

I’m a Norwegian girl who is leaving the cold, icy north together with my husband to find out what’s happening on the other side of the world, more specifically Los Angeles.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s