calitrolls

Emigrating Norwegians

Halloween

Leave a comment

Mange nordmenn synes Halloween er teit og mener det bare er noe kjøpsstanden har funnet på for å tjene penger. Dessuten er det en amerikansk greie og har ingenting her til lands å gjøre. De har for så vidt rett i at kjøpsstanden har en ganske feit finger med i spillet for å etablere dette i Norge, men det er vi som kjøper det de selger.

Skal jeg være helt ærlig må jeg innrømme at jeg elsker Halloween! Jeg har alltid gjort det. Når jeg var liten prøvde jeg å gå knask eller knep uten noe særlig hell og jeg turte selvfølgelig ikke å gjøre noen knep mot de som ikke ga meg knask. Gøy var det uansett. Etter hvert som jeg har blitt eldre har de beste festene vært på Halloween. Jeg er vel ganske barnslig av meg og synes det er morsomt å kle meg ut, og enda morsommere når jeg kan gjøre det så bisart jeg vil. Jeg liker også denne ”høytiden” fordi jeg slipper å få overdose av søte ikoner og glitter overalt, det er lettere å le av et rart gresskar enn en søt liten påskekylling.

For meg er alle anledninger til å gjøre noe gøy en positiv ting, og folk flest er ikke så flinke til å rive seg ut av hverdagen og bare finne på noe ekstra gøy ut av det blå. Men alle er forskjellige og de som ikke vil feire Halloween trenger ikke å gjøre det, men jeg har ingen planer om å slutte. Jeg har akkurat begynt.

halloweensara

Many Norwegians think Halloween is stupid and something all the stores brought to Norway to get people to buy stuff they don’t need. It’s an American thing that doesn’t belong here. And they are kind of right; the shop owners are a big part of this “holiday” getting established here, but we are the ones who buy what they sell.

To be honest I love Halloween! I always have! When I was young I used to go trick or treating without much luck, and I wouldn’t dare to trick the ones who didn’t give me treats, but it was still fun. And when I got older the best parties were often on Halloween. I’ve always been a little childish and I love costumes, and it’s even better when I get do dress as bizarre as I want. I also like that I don’t get a cuteness overdose from all the cute icons that we use on other holidays. It’s easier to laugh at a weird jack lantern than a cute little easter bunny.

To me every occasion to do something fun is good, and most people aren’t very good at doing something special in their everyday life so they need a reason, and Halloween is a reason. And those who don’t want to celebrate it don’t have to. But I have no plans to stop; I’ve only just begun.

Author: Sara

I’m a Norwegian girl who is leaving the cold, icy north together with my husband to find out what’s happening on the other side of the world, more specifically Los Angeles.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s