calitrolls

Emigrating Norwegians

Fra Oslo til LA // From Oslo to LA

Leave a comment

Vi har sett litt på leiligheter i LA i det siste, for det er en av de tingene som hadde vært utrolig deilig å fått ordnet så fort som mulig. Men det viktigste er vel at vi har en viss idé om hvordan leiemarkedet er der. Leieprisene er høye, men ikke så høye som i Oslo. Vi kommer jo selvfølgelig ikke til å ha norsk lønn der, så vi må finne noe som kan fungere på en amerikansk lønn. Det er litt av en gjettelek.

Vi var i Los Angeles i sommer og fikk en liten smak av byen. Det er en stor by, men til sammenlikning med New York føles den ikke så klaustrofobisk. Byen er spredd utover et større område og ikke bygd i høyden. Vi tittet litt på forskjellige områder det kunne vært aktuelt å bo i og falt helt pladask for Silver Lake. Det er et hipsterstrøk, men det føltes veldig trygt og koselig for to Osloborgere. Dessverre er det slik i LA at trafikken er et mareritt noen ganger, så hvor vi bosetter oss kommer litt an på hvor jobbene finnes. Jeg har alltid skydd pendling som pesten.. Burbank er et område som det er mer sannsynlig at vi slår oss ned i, og det er for all del ikke noe galt med det. Rolig og fint med litt suburban feeling.

– – –

We’ve been looking online at apartments in LA lately, because it’s something that would be so nice to get in place as soon as possible. But the most important thing is that we have a certain idea about how the market we go into when we get there works. The prices are high, but not as high as in Oslo. Of course we won’t have Norwegian salary there, so we’ll have to try to find something that can work on the salary we might get in the US. It’s a guessing game.

We went to LA this summer and had a little taste of the city. It’s a big city, but compared to NY it’s not as claustrophobic. It’s more widespread so you can actually see the sky. Don’t get me wrong – I love NY, but I’m Norwegian, and we don’t really have ANY skyscrapers here. We have mountains, but I’m not used to those either because I live in the eastern side of the country. Anyway, we looked at different parts of LA and fell in love with Silver Lake. It’s hipster central, but it felt nice and comfortable for a couple from Oslo (there are so many hipsters here..). Unfortunately the traffic in LA can be a nightmare, so we want to settle close to where we can get work. I’ve always hated commuting. Burbank is a more likely area for us to live and there is nothing wrong with that. Nice and calm with a suburban feel, right?

From Oslo..

2

..to LA.

3

How har can it be?

Author: Sara

I’m a Norwegian girl who is leaving the cold, icy north together with my husband to find out what’s happening on the other side of the world, more specifically Los Angeles.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s