calitrolls

Emigrating Norwegians

Pros & Cons

1 Comment

Uansett hvor mye vi gleder oss til å flytte til LA, så er det ikke til å komme unna at det er mye vi kommer til å savne. Og øverst på den listen troner familien. En ting er å reise avgårde med en returdato i bakhodet, men når vi reiser vet vi jo ikke når vi kommer til å se våre kjære igjen. Jeg tror det blir grining på flyplassen. Jeg VET det blir grining på flyplassen. Så er det jo alle vennene vi forlater, den er også ganske hard å svelge, men vi krysser fingrene for masse besøk. Jeg kommer også til å savne den norske våren når snøen smelter, det er den fineste tiden av året, da blir alle så glade og kryper ut fra sine vinterlige gjemmesteder med en gang solen skinner. Det spiller ingen rolle hvor kaldt det er, for ingenting er som den første utepilsen, den første isen eller den første joggeturen ute. I LA er det svært lite variasjon i årstidene ettersom jeg har forstått, men akkurat det er jo ikke så dumt i de verste vintermånedene.

Så er det jo alle de små tingene i hvert fall jeg kommer til å savne, som ostepopp, knekkebrød, brunost, melkesjokolade, mine faste hudpleieprodukter og det norske helsevesenet. Gud forby at vi blir syke i USA. Det har vi ikke råd til. I hvert fall ikke før vi har forsikring på plass.

Men det er jo veldig mye vi gleder oss til! Og det som troner øverst på den listen også er familie. Vi har en stor slekt der som vi har kontakt med og som vi har besøkt tidligere, og det blir selvfølgelig veldig koselig å se de litt oftere og bli bedre kjent med dem. Så gleder vi oss til å bygge et nytt nettverk av både venner og kollegaer. Amerikanere er mer åpne enn oss nordmenn, og det er jo veldig bra, men vi må nok gjennom en liten tilvenningsfase for å bli vant med det tenker jeg. Så er det en del andre ting som kommer til å være veldig gøy, som for eksempel at det bare er en fire timer lang kjøretur til Las Vegas! Det er litt skummelt også når jeg tenker meg om..

Verdenskartet jeg fikk til jul av Per Christian. Det får verden til å se mindre ut og inspirerer oss til å reise mye. Og no worries – det er jo bare en liten dam mellom her vi er nå og dit vi skal..12

The worldmap Per Christian gave me for Christmas. It makes the world seem smaller and inspires us to travel a lot. And no worries. It’s just a little pond between where we’re from and where we’re going.. 

 

No matter how much we are looking forward to move to LA, there’s a bunch of things we’re going to miss. On top of that list is our family. There’s one thing to travel with a return date in the back of your mind, but we’re leaving with a one-way ticket and won’t know when we’ll see them again. I think it will be a lot of crying at the airport. I KNOW there will be a lot of crying at the airport. And of course there are our friends, it’s hard to leave them as well, but we’re crossing our fingers for a lot of visits. 

I’m also going to miss the Norwegian springtime; it’s my favorite part of the year because everyone is so happy when the snow melts and the sun finally starts warming a little bit. It doesn’t matter how cold it really is, because nothing beats the first outside beer, the first popsicle or the first run outside. From what I understand it’s not much variation in the seasons in LA, but that’s not so bad when I think about the cold hard winter months we’re used to.

There are also a lot of other things I’m going to miss, like Norwegian candy, brown goat cheese, my skin products and the Norwegian healthcare system. God forbid that we get sick in the US. We can’t afford it. At least not until we get insurance.

But there’s definitely a lot to look forwards to. And on top of that list is also family! We have a big family in California we’re in touch with and have visited before, and it’s going to be so nice to see them more and get to know them a little better. We’re also looking forwards to meeting new friends and colleagues and build a bigger network. Americans are much more open and welcoming than Norwegians, so we have a thing or two to learn from them about that. And there’s of course a whole lot of other things that will be fun and exciting, for instance it’s only a four hour drive to Vegas! On the other hand; that’s a little scary…

 

Author: Sara

I’m a Norwegian girl who is leaving the cold, icy north together with my husband to find out what’s happening on the other side of the world, more specifically Los Angeles.

One thought on “Pros & Cons

  1. Pingback: Noe å savne // Something to miss | calitrolls

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s